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Please note that the following document, although believed to be correct at the time of issue, may not 
represent the current position of the CRA. Prenez note que ce document, bien qu'exact au moment 
émis, peut ne pas représenter la position actuelle de l'ARC. 
 
 
PRINCIPAL ISSUES: (1) What is the status of the "prescribed manner and form" for the certification to 
be provided by a qualified engineer or geoscientist in connection with the critical minerals exploration tax 
credit? (2) Does the certification need to be completed before the flow-through share agreement is 
made? (3) Can the CRA provide a process for completing the certification before a prescribed form is 
released to the public? 
POSITION: (1) The prescribed form will be released to the public in the coming weeks, along with 
filing instructions, (2) The Draft Legislation is unclear and we have raised this issue with the Department 
of Finance, (3) See below for instructions for complying with the Draft Legislation before the prescribed 
form is released to the public. 
 
 
 
 
XXXXXXXXXX         2022 - 094908 
 
 
September 29, 2022 
 
Dear XXXXXXXXXX 
 
Re: Critical Minerals Exploration Tax Credit  
 
I am writing in response to your query sent by email on September 9, 2022 relating to the new critical 
minerals exploration tax credit (“CMETC”) which was announced on April 7, 2022 as part of Budget 
2022. Draft legislation was released by the Department of Finance on August 9, 2022 (the “Draft 
Legislation”) which included provisions relating to the CMETC that, if and when enacted, will apply as of 
April 7, 2022.  
 
Your specific query relates to the certification to be provided by a qualified engineer or geoscientist 
(“Qualified Engineer or Geoscientist Certification”), pursuant to paragraph (e) of the proposed definition 
of “flow-through critical mineral mining expenditure” in subsection 127(9) of the Income Tax Act 
(Canada) (the “Act”) which reads as follows: 
 



(e) that, in respect of an agreement described in paragraph (c), a qualified engineer or geoscientist 
certifies in prescribed manner and form that the expense will be incurred pursuant to an exploration plan 
that primarily targets critical minerals, if the qualified engineer or geoscientist  
 
(i) completed the certification no more than 12 months before the time that the agreement is made, and  
       
      (ii) acted reasonably, in their professional capacity, in completing the certification, and 
 
You have stated that your client is proposing to complete an offering of flow-through shares and that 
such offering may be completed before the prescribed form for the Qualified Engineer or Geoscientist 
Certification has been released to the public. You have asked the following questions: 
 
1. Can you please provide an update as to the status of the “prescribed manner and form”? 
 
2. Is it the position of the Canada Revenue Agency (“CRA”) that the Qualified Engineer or 
Geoscientist Certification must be completed before the entering into of the applicable flow-through 
share agreement? 
 
3. Is there any informal certification guidelines that the CRA can provide in terms of what will be 
acceptable certification prior to the prescribed form being released? 
 
OUR COMMENTS 
 
This document provides general comments on the application of the Act. It does not confirm the income 
tax treatment of a particular situation involving a specific taxpayer but is intended to assist you in making 
that determination. The income tax treatment of particular transactions proposed by a specific taxpayer 
will only be confirmed by this Directorate in the context of an advance income tax ruling request 
submitted in the manner set out in Information Circular IC 70- 6R12, Advance Income Tax Rulings and 
Technical Interpretations. 
 
Prescribed Manner and Form 
 
A prescribed form for the Qualified Engineer or Geoscientist Certification is in the process of being 
completed and it is expected to be released to the public in the coming weeks. It is anticipated that it will 
be required to be attached to one of the existing forms that are already required to be completed in 
connection with a flow-through share offering, such as the T100A. Specific instructions on this point will 
be released at the same time the prescribed form is released. 
 
Timing of Completing the Qualified Engineer or Geoscientist Certification 
 
Paragraph (e) of the proposed definition of “flow-through critical mineral mining expenditure” requires 
that the Qualified Engineer or Geoscientist Certification be completed “no more than 12 months before 
the time that the agreement is made”. This wording suggests that the Certification is to be completed 
before the time the flow-through share agreement is made (but not more than 12 months before that 
time), although it doesn’t expressly mandate that the Certification be completed before the flow-through 
share agreement is made (rather than after). We have raised this issue with the Department of Finance. 
 
We note that the paragraph (e) also requires that the Certification be in prescribed manner and form, as 
discussed further below. 
 
Completion of Offering Before Prescribed Form is Released 
 
An expenditure that is to be renounced under a flow-through share agreement will not meet the 
definition of “flow-through critical mineral mining expenditure” unless, among other things,: 
 



? a Qualified Engineer or Geoscientist Certification is completed in respect of that flow-through 
share agreement, and 
 
? that Qualified Engineer or Geoscientist Certification is made in “prescribed manner and form”. 
 
Subject to the comments below, for a flow-through share agreement made on or after April 7, 2022 and 
before the date that a prescribed form for the Qualified Engineer or Geoscientist Certification is made 
available to the public, the CRA will accept a letter signed by a “qualified engineer or geoscientist” (as 
defined in the Draft Legislation) before the time the flow-through share agreement is made and that 
includes the following information: 
 
? the name, address and business number of the company offering the flow-through shares 
 
? the targeted critical mineral(s) 
 
? a brief explanation of why it is expected that the mineral deposit(s) being explored will contain 
primarily (i.e., more than 50%) critical minerals 
 
? the name, occupation and business address of the qualified engineer or geoscientist 
 
? the name of the professional association to which the qualified engineer or geoscientist belongs 
and their membership identification number 
 
The signed letter should be attached to the Form T100A for the flow-through share offering that is being 
made pursuant to the flow-through share agreement. 
 
The corporation offering the flow-through shares should also keep in its records, and make available to 
the CRA upon request, documents that support the certification, such as the following: 
 
? Map of the project area including claim outline(s) and claim number(s) 
 
? Description of the geological features of the property(ies) 
 
? Description of proposed exploration activity(ies) and how they relate to the targeted critical 
mineral(s) 
 
? Copies of exploration plan(s) submitted for approval to the board of directors of the corporation 
 
? Copies of exploration plan(s) submitted for approval to regulating authorities 
 
Potential Changes to the Draft Legislation 
 
As noted above, the Draft Legislation relating to the CMETC has not yet been enacted and the final 
legislation that is enacted could differ from the Draft Legislation. It is also possible that the Draft 
Legislation may not be enacted at all.  
 
In response to Question 16 at the 2009 CRA Round Table at the Canadian Tax Foundation’s Annual 
Conference, we made the following comments regarding the filing of tax returns based on proposed 
legislation:  
 
It is the CRA’s longstanding practice to ask taxpayers to file on the basis of proposed legislation. This 
practice eases both the compliance burden on taxpayers and the administrative burden on the CRA. 
However, where proposed legislation results in an increase in benefits (for example, Canada child tax 
benefit) to the taxpayer, or if a significant rebate or refund is at stake, the CRA’s past practice has 
generally been to wait until the measure has been enacted. 
 



… 
 
Generally speaking, the CRA will not reassess if the initial assessment was correct in law.  As a result, a 
taxpayer’s request to amend their tax records to reflect proposed legislation will be denied. It is 
recommended that taxpayers file a waiver in respect of the normal reassessment period to protect their 
interests.  
 
In the event that the government announces that it will not proceed with a particular amendment, any 
taxpayers who have filed on the basis of the proposed amendment are expected to take immediate 
steps to put their affairs in order and, if applicable, pay any taxes owing. Where taxpayers acted 
reasonably in the circumstances, took immediate steps to put their affairs in order, and paid any taxes 
owing, the CRA will waive penalties and/or interest as appropriate. 
 
The above comments should be taken into account by any taxpayer seeking to claim an investment tax 
credit based on the Draft Legislation. 
 
We trust our comments will be of assistance. 
 
 
 
Kimberley Wharram 
Manager, Resources Section 
Reorganizations Division 
Income Tax Rulings Directorate 
Legislative Policy and Regulatory Affairs Branch 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 


